Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Το φθινόπωρο έφτασε και ο χειμώνας έρχεται σιγά-σιγά, επομένως οι χειμωνιάτικες γεύσεις έχουν, ήδη, αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Το σουφλέ σοκολάτας, κατά την γνώμη μου, είναι ο πρωταγωνιστής των γλυκών του χειμώνα, είτε το συνοδεύουμε με σαντιγί, είτε με παγωτό. Εχθές, λοιπόν, επέλεξα το γλυκό του σαββατοκύριακου να είναι το περίφημο σουφλέ σοκολάτας, που έχει ξετρελάνει όλους όσοι το έχουν δοκιμάσει από τον κύκλο μου. Ακόμη και οι ναυτικοί της παρέας, στα τραπέζια που διοργανώνω πριν φύγουν και όταν επιστρέψουν ζητούν πάντα, εκτός όλων των άλλων, να έχω φτιάξει και σουφλέ σοκολάτας.

Τα τελευταία 3 χρόνια που ασχολούμαι με την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, ψάχνω και δοκιμάζω πολλές συνταγές για το κάθε φαγητό και γλυκό μέχρι να καταλήξω στην καλύτερη και την πιο γευστική βέβαια. Αναζητώντας, λοιπόν, όχι ένα απλό σουφλέ, αλλά το καλύτερο σουφλέ σοκολάτας, έπειτα από πολλές δοκιμές κατέληξα στην μοναδική συνταγή του Άκη Πετρετζίκη (www.akispetretzikis.com). Γιατί; Επειδή είναι γρήγορο, απλό στην παρασκευή του, πεντανόστιμο (στο εγγυώμαι) και μου θυμίζει το καλύτερο σουφλέ σοκολάτας που έχω φάει ever στο Παρίσι. Τα υλικά απλά, η διαδικασία γρήγορη, άρα πάρε χαρτί και μολύβι, γράψε και ξεκίνα!

Υλικά:
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
50 γρ. αλεύρι
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου(κι’ όμως έχει σημασία, πίστεψε με). Βάζεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί να λιώσει (παρακάτω σου έχω tip για το σωστό μπεν μαρί). Με μίξερ χειρός ή κανονικό χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο καλά μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπώντας παράλληλα, προσθέτεις 1-1 τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια. Έπειτα, ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις απαλά με μία σπάτουλα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτεις τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύεις καλά με την σπάτουλα. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις τα φορμάκιαγεμίζεις το καθένα στα ¾ (για να μην ξεχειλίσει όταν ψηθεί) με το μείγμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά ακριβώς (ούτε λεπτό παραπάνω, γιατί δεν θα είναι ρευστή η σοκολάτα).

Tips:

  •  Για το σωστό μπεν μαρί, βάζεις σε μία μικρή κατσαρόλα λίγο νερό (στο ¼ της κατσαρόλας) και από πάνω σε ανοξείδωτο σκεύος την κουβερτούρα. Σε χαμηλή θερμοκρασία, μόλις αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα, ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει εντελώς. Το νερό που κοχλάζει δεν πρέπει να ακουμπά το ανοξείδωτο σκεύος.
  • Τα φορμάκια μπορεί να είναι είτε τα αλουμινένια μίας χρήσης είτε τα πυρίμαχα, που είναι ειδικά για σουφλέ. Πρόσφατα αγόρασα τα πυρίμαχα (είναι αρκετά οικονομικά), χθες τα χρησιμοποίησα για πρώτη φορά και έχω να σου πω ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά (προς το καλύτερο) και στο ψήσιμο και στην γεύση.
Πρόκειται για την απολαυστικότερη συνταγή σουφλέ σοκολάτας και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Εχθές, μόλις βγήκαν από τον φούρνο, το μόνο που ακουγόταν από τους καλεσμένους μου ήταν μμμμμ... Eίναι ό,τι πρέπει για Κυριακή απόγευμα. Αν δεν έχεις τα υλικά, πήγαινε στο περίπτερο, βάλε την αγαπημένη σου μουσική (εγώ βάζω Frank Sinatra) και ξεκίνα. Σου υπόσχομαι ότι θα καταπλήξεις τους αγαπημένους σου. Να θυμάσαι πως ό,τι φτιάχνεις με αγάπη είναι πάντα άψογο. Καλή και απολαυστική Κυριακή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου